Systembolaget och Apoteket

När det blir tillåtet att sälja receptfria läkemedel i vanliga mataffärer kommer naturligtvis försäljningen att minska på apoteken. Det gör kanske inte så mycket i storstan, men på mindre orter kommer det att innebära att apotek läggs ner på grund av olönsamhet. Och det är detta som är målet! För när apoteken har lagts ner så kan man ställa krav på att även receptbelagda läkemedel ska säljas i mataffären. Bra tycker somliga, men det finns nackdelar. Till exempel avgör butikerna själva vilka produkter de ska lagerhålla och då kommer det ju att bli storsäljarna. Om man då behöver en lite ovanligare medicin så måste man resa till en större stad eftersom apoteket i närheten har lagts ner.

Detsamma kan man säga om Systembolaget. Vi har idag världens bästa tillgänglighet på alkohol. Och nu pratar jag inte om öppettiderna. I en vanlig svensk småstad kan man kliva in på ett systembolag och välja och vraka i ett fantastiskt sortiment av produkter i alla smaker och i alla prislägen. Men även detta kommer kanske att ändras.

När vi kan köpa oss våra rusdrycker på närmsta matbutik så slipper vi naturligtvis en hel del krångel, men vilken konsumbutik kan tänkas hålla med ett rejält sortiment av högkvalitativa alkoholprodukter av alla upptänkliga slag? Nä, det som kommer att finnas är stora mängder av några få storsäljande produkter i budgetklass. Och vad händer då? Jo bolagen på mindre orter konkurreras ut och läggs ner varvid lokalbefolkningen får hålla till godo med det som finns, eller resa till storstädernas välsorterade men svindyra specialbutiker.

Varför genomför man då dessa förändringar? Av två skäl. För det första för att någon ska tjäna en massa mer pengar. Och för det andra för att storstadsborna enkelt och billigt ska kunna köpa sitt rödtjut samtidigt som de köper sin mat. Och dessutom kan de komplettera med Treo och Resorb för säkerhets skull…

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0