Om rätten till arbete

Sedan det blev känt att målet för moderaternas politik är att pressa ner lönerna och försvaga facken (förvisso föga förvånande), ser man saker i ett annat ljus och med Apgrisens upphöjda perspektiv framträder bilden än tydligare.

 

Till exempel finns det numera en arbetsmarknadspolitisk åtgärd som kallas Fas 3 och där hamnar de som varit arbetslösa väldigt länge. I Fas 3 tvingas man arbeta heltid och för detta får man en ersättning som enligt Sveriges Radio ligger mellan 2 000 och 10 000 kronor i månaden. Dessutom så får företaget man jobbar åt 5 000 kronor i månaden. Arbetsgivaren får alltså betalt för att få arbetskraft. Låter detta vettigt?

 

Det händer inte ofta att er Apgris tappar målföret, men det här behöver undersökas, belysas och debatteras.

Tilllåt mig citera från FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna:

Artikel 23

1. Envar har rätt till arbete, till fritt val av sysselsättning, till rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden och till skydd mot arbetslöshet.

2. Envar har utan åtskillnad rätt till lika lön för lika arbete.

3. Envar, som arbetar, har rätt till rättvis och tillfredsställande ersättning, som tillförsäkrar honom själv och hans familj en människovärdig tillvaro och som, där så är nödvändigt, kompletteras med andra medel för socialt skydd.

4. Envar har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar till skydd för sina intressen.

 

Jaha. Lika lön för lika arbete. Rättvis och tillfredsställande ersättning. Nähä.

 

Kan man verkligen ha det så här? Kommer alla ”okvalificerade” arbeten att hamna under Fas 3? Från Apgrisens trädtopp ser det onekligen ut så. En händelse som ser ut som en tanke.


Vad sker med mitt Internet?

Precis som den elfte september 2001 så finns det en olustig känsla som hänger sig kvar. Håller världen på att förändras inför våra ögon? Är detta slutet för Internet – så som vi känner det?

 

Nu har alla sagt allt om Wikileaks publiceringar, USA:s läckor, Julian Assanges sexvanor, försöken att kväva Wikileaks och svenska rättsväsendets eventuella oberoende. Dofterna från denna mustiga soppa har nu nått upp till informationsteknologins trädtoppar där er Apgris sitter och spanar mot den virtuella horisonten.

 

Den elfte september 2001 förändrades världen i direktsändning inför våra ögon. Vissa förstod i realtid vad detta skulle kunna innebära och för andra tog det lite längre tid, men så småningom insåg de flesta att något hade blivit annorlunda.

 

Likadant var det häromdagen. Vissa såg, eller anade, att världen kanske var på väg att förändras mitt framför ögonen på oss. Rick Falkvinge skrev i artikeln Fullt krig om informationen att ”Gränserna mellan repressiva regimer som Kina och Iran och den påstått fria västvärlden suddades ut på en dag.” Han menar att det pågår en kamp om makten över informationen och dess distributionsvägar samt, hör och häpna, om själva Internet.

 

Turerna kring allt detta och alla relaterade händelser har varit så häpnadsväckande att det kommer att ta decennier för medieforskarna att reda ut allt, men det hot som tornar upp sig vid horisonten handlar om inskränkningar i det fria ordet och den personliga integriteten. Starka makter vill ha kontroll över vilken information som ska spridas, och går det inte att sålla, styra eller censurera informationen så kanske de kommer på idén att förändra själva infrastrukturen, dvs Internet. Enklast vore att göra om hela Internet till ett slags kabel-TV-nät, där bara vissa har rättighet att distribuera sitt material.

 

Precis som den elfte september 2001 så finns det en känsla som hänger sig kvar. Håller världen på att förändras inför våra ögon? Är detta slutet för Internet – så som vi känner det?

 

Minns att er Apgris redan den tredje mars 2009 profeterade om detta!


RSS 2.0