Staten & kommunerna

I Sverige har vi kommunalt självstyre, sägs det. I alla fall i teorin. Men i verkligheten så är det bara en bråkdel av den kommunala ekonomin som kommunerna själva kan bestämma om. Resten har staten redan bestämt. En kommun kan inte bestämma att man ska stänga alla skolor eller sluta betala ut socialbidrag. Däremot kan kommunen bestämma att man ska bygga en ny fotbollsplan eller låta uteserveringarna öppna redan i mars.

Rent principiellt borde det vara så, att det som staten bestämmer ska också staten betala och administrera. Sen kan kommunerna själva bekosta och bestämma om ishallar, badplatser och småbåtshamnar och även se till att anläggningar och verksamheter fungerar. På så sätt blir det tydligt för alla hur kommunens pengar kan användas.

 Givetvis behöver skattesystemet ändras för att detta ska fungera, men det är bara bra! Den statliga skatten behöver vara mycket högre och den kommunala skulle kunna sänkas enormt med detta nya system. En kommun skulle själv kunna bestämma hur hög kommunalskatt det ska vara, vilket är helt omöjligt idag.

Med dagens system finns det knappast ens någon anledning att gå och rösta i kommunalvalet, för det är ändå staten som bestämmer allt viktigt. Detta märks genom att partier från höger och vänster samregerar alldeles förträffligt i många kommuner år efter år efter år, till stort förtret för deras partibröder på riksplanet. Om man ska få folk engagerade i kommunpolitiken behöver man sätta fokus på de frågor som kommunen faktiskt kan bestämma om.

Dessutom skulle kanske staten tänka sig för innan de hittar på nya saker, om de vet att det är de själva som får stå för fiolerna…

För mycket pengar?

http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1166791.e24 kan man läsa en synnerligen humoristisk krönika av Per Lindvall. Han befarar allvarliga risker för vårt samhälle om SEB skulle sänka lönerna för sina högsta tjänstemän: En ond spiral som bland annat skulle kunna leda till prisfall på sörmländska gods.

I skrivande stund finns 40 kommentarer till krönikan, varav vissa har ett ganska högt läsvärde. Det är dock bara en av dessa kommentarer som berör pudelns kärna, nämligen vad dessa synnerligen högavlönade personer gör med sina pengar. En viss del går naturligtvis till konsumtion, men det går inte att konsumera hur mycket som helst…

Låt säga att pengarna hamnar i en madrass. Där gör de föga nytta. Möjligen kan dess välmående ägare sova gott om nätterna till en början, men så småningom kommer pengarna att förlora i värde. Detta gagnar varken ägaren eller någon annan.

Om den bemedlade i stället använder pengarna till att starta nya företag och utveckla nya verksamheter, anställer en massa människor som får lön och betalar skatt och så vidare, då har ju pengarna gjort nytta på flera sätt. Dels för den redan rike som via dessa satsningar räknar med att bli ännu rikare, men även för de personer som anställts i dessa rörelser och därmed fått en möjlighet att försörja sig och bidra till samhällets välbefinnande och sin egen personliga utveckling.

Det finns dock en hake: Vi vill ju att detta ska ske i Sverige eller på ett sätt som gynnar Sverige. För den rike kan det ju emellertid vara mera lockande att plöja ner sekinerna på helt andra sätt, om avkastningen på så sätt kan bli större. Till och med på sätt som allvarligt hotar eller skadar Sverige och svensk ekonomi. Och så vill vi ju inte ha det.

Låt säga att såna där VD:ar och andra högdjur inte fick så där hiskeligt höga löner. Vad skulle man då göra med alla dessa pengar?

Högre löner åt de vanliga anställda? Tja, inom rimliga gränser skulle det leda till högre konsumtion, ökad efterfrågan, fler jobb och mer skatteintäkter. Men sker detta för häftigt finns risken för en högre inflation. Och så vill vi ju inte heller ha det.

Dela ut pengarna till aktieägarna så att de kan leva loppan och även finansiera andra företag och verksamheter? Jo, det är en god idé. Bara de inte finansierar värsta konkurrenten…

Men om pengarna kan stanna i företaget då? Så att man kan utveckla företaget, produktionen, produkterna och tjänsterna, personalen och så vidare? Skulle inte det kunna vara en god idé? Då kan ju företaget växa och frodas på ett tryggt sätt och stärka sin ställning kontinuerligt, eller hur? På så sätt ökar ju även värdet på ägarnas aktier, vilket naturligtvis borde göra dem glada.

Svåra grejer att begripa. Är allt politik?

Förbjud hela jävla internet!

Jag är innerligt trött på allt tjafs om lagar och rättegångar relaterade till fildelning. Men om det nu ska vara olagligt att uppfinna och tillhandahålla teknik för mångfaldigande och distribution av digital information så borde man börja med att åtala Vint Cerf och de andra av internets skapare som fortfarande är i livet.

När man har fått dessa inom lås och bom så kan man gå vidare med Steve Jobs och Bill Gates och alla andra som har utvecklat och spridit apparater och programvaror som behövs för att kopiera och distribuera digital information. Bill Gates lär väl för övrigt vara den ende i världen som faktiskt har så mycket pengar att han skulle kunna betala vad skiv- och filmbolagen kräver. Han har nämligen gjort det hela i kommersiellt syfte, vilket avsevärt förvärrat hans brott.

Nästa steg är att förbjuda själva internet, eftersom det allvarligt bidrar till distributionen av digital information. Ja, faktum är att vi faktiskt måste förbjuda datorerna också. Och givetvis alla digitala medier inklusive hårddiskar, USB-minnen, CD- och DVD-skivor, disketter, databand och hålkort. Och givetvis mobiltelefonerna!

Förslagsvis kan man på torgen anordna små mysiga evenemang där laglydiga medborgare kan komma släpande med sina förbjudna prylar och under spektakulära former, helst efter mörkrets inbrott, krascha dem i en stor kvarn eller motsvarande. Man kan ju inte elda skiten för det är farligt för miljön.

IF Metall sänker lönerna

Krismedvetandet hos IF Metall kan man inte klaga på. Nu har de kommit överens med Teknikföretagen om att man lokalt ska kunna förhandla fram en sänkning av lönen till som lägst 80% av ordinarie lön. Det väcker onekligen en del frågor...

Fråga nummer ett:
Hur länge dröjer det innan arbetsgivarna i andra branscher kommer med liknande krav.

Fråga nummer två:
Har de berörda facken då kraften att stå emot pressen från både arbetsgivarsidan och IF Metall, som givetvis gärna vill se sig som ansvarstagande föregångare i lönedumpningsligan.

Fråga nummer tre:
Får vi se liknande krav från statliga och kommunala arbetsgivare när deras pengar tryter?

Föreställ er ett scenario där låg- och medelinkomsttagarna sänker sina löner med 20% och vilka effekter det skulle få på köpkraften och välfärden. Föreställ er sedan hur detta skulle påverka löneutrymmet för Volvos koncernledning (se förra inlägget) och deras kompisar i det översta samhällsskiktet. Tur att man inte är konspirationsteoretiker.

RSS 2.0