Staten & kommunerna

I Sverige har vi kommunalt självstyre, sägs det. I alla fall i teorin. Men i verkligheten så är det bara en bråkdel av den kommunala ekonomin som kommunerna själva kan bestämma om. Resten har staten redan bestämt. En kommun kan inte bestämma att man ska stänga alla skolor eller sluta betala ut socialbidrag. Däremot kan kommunen bestämma att man ska bygga en ny fotbollsplan eller låta uteserveringarna öppna redan i mars.

Rent principiellt borde det vara så, att det som staten bestämmer ska också staten betala och administrera. Sen kan kommunerna själva bekosta och bestämma om ishallar, badplatser och småbåtshamnar och även se till att anläggningar och verksamheter fungerar. På så sätt blir det tydligt för alla hur kommunens pengar kan användas.

 Givetvis behöver skattesystemet ändras för att detta ska fungera, men det är bara bra! Den statliga skatten behöver vara mycket högre och den kommunala skulle kunna sänkas enormt med detta nya system. En kommun skulle själv kunna bestämma hur hög kommunalskatt det ska vara, vilket är helt omöjligt idag.

Med dagens system finns det knappast ens någon anledning att gå och rösta i kommunalvalet, för det är ändå staten som bestämmer allt viktigt. Detta märks genom att partier från höger och vänster samregerar alldeles förträffligt i många kommuner år efter år efter år, till stort förtret för deras partibröder på riksplanet. Om man ska få folk engagerade i kommunpolitiken behöver man sätta fokus på de frågor som kommunen faktiskt kan bestämma om.

Dessutom skulle kanske staten tänka sig för innan de hittar på nya saker, om de vet att det är de själva som får stå för fiolerna…

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0