För mycket pengar?

http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_1166791.e24 kan man läsa en synnerligen humoristisk krönika av Per Lindvall. Han befarar allvarliga risker för vårt samhälle om SEB skulle sänka lönerna för sina högsta tjänstemän: En ond spiral som bland annat skulle kunna leda till prisfall på sörmländska gods.

I skrivande stund finns 40 kommentarer till krönikan, varav vissa har ett ganska högt läsvärde. Det är dock bara en av dessa kommentarer som berör pudelns kärna, nämligen vad dessa synnerligen högavlönade personer gör med sina pengar. En viss del går naturligtvis till konsumtion, men det går inte att konsumera hur mycket som helst…

Låt säga att pengarna hamnar i en madrass. Där gör de föga nytta. Möjligen kan dess välmående ägare sova gott om nätterna till en början, men så småningom kommer pengarna att förlora i värde. Detta gagnar varken ägaren eller någon annan.

Om den bemedlade i stället använder pengarna till att starta nya företag och utveckla nya verksamheter, anställer en massa människor som får lön och betalar skatt och så vidare, då har ju pengarna gjort nytta på flera sätt. Dels för den redan rike som via dessa satsningar räknar med att bli ännu rikare, men även för de personer som anställts i dessa rörelser och därmed fått en möjlighet att försörja sig och bidra till samhällets välbefinnande och sin egen personliga utveckling.

Det finns dock en hake: Vi vill ju att detta ska ske i Sverige eller på ett sätt som gynnar Sverige. För den rike kan det ju emellertid vara mera lockande att plöja ner sekinerna på helt andra sätt, om avkastningen på så sätt kan bli större. Till och med på sätt som allvarligt hotar eller skadar Sverige och svensk ekonomi. Och så vill vi ju inte ha det.

Låt säga att såna där VD:ar och andra högdjur inte fick så där hiskeligt höga löner. Vad skulle man då göra med alla dessa pengar?

Högre löner åt de vanliga anställda? Tja, inom rimliga gränser skulle det leda till högre konsumtion, ökad efterfrågan, fler jobb och mer skatteintäkter. Men sker detta för häftigt finns risken för en högre inflation. Och så vill vi ju inte heller ha det.

Dela ut pengarna till aktieägarna så att de kan leva loppan och även finansiera andra företag och verksamheter? Jo, det är en god idé. Bara de inte finansierar värsta konkurrenten…

Men om pengarna kan stanna i företaget då? Så att man kan utveckla företaget, produktionen, produkterna och tjänsterna, personalen och så vidare? Skulle inte det kunna vara en god idé? Då kan ju företaget växa och frodas på ett tryggt sätt och stärka sin ställning kontinuerligt, eller hur? På så sätt ökar ju även värdet på ägarnas aktier, vilket naturligtvis borde göra dem glada.

Svåra grejer att begripa. Är allt politik?

Kommentarer
Postat av: tendency - Inspiration, Inredning, Renovering

Nä. Vi blir permitterade, som det heter, och det är inte att betrakta som arbetslöshet. Egentligen innebär det att man får gå hemma en del av eller full tid, med full lön. Fast nu har ju IF Metall som sagt öppnat upp för lönesänkning, så då får vi gå ner i tid OCH lön. Men det är fortfarande en permittering.



Tack för kommentaren.



Mvh Jerry

2009-03-13 @ 17:06:43
URL: http://tendency.blogg.se/
Postat av: Dasstrollet

Enligt min mening är det frågan om regelrätta bolagsplundringar och inget annat.

2009-03-17 @ 19:39:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0