Vad sker med mitt Internet?

Precis som den elfte september 2001 så finns det en olustig känsla som hänger sig kvar. Håller världen på att förändras inför våra ögon? Är detta slutet för Internet – så som vi känner det?

 

Nu har alla sagt allt om Wikileaks publiceringar, USA:s läckor, Julian Assanges sexvanor, försöken att kväva Wikileaks och svenska rättsväsendets eventuella oberoende. Dofterna från denna mustiga soppa har nu nått upp till informationsteknologins trädtoppar där er Apgris sitter och spanar mot den virtuella horisonten.

 

Den elfte september 2001 förändrades världen i direktsändning inför våra ögon. Vissa förstod i realtid vad detta skulle kunna innebära och för andra tog det lite längre tid, men så småningom insåg de flesta att något hade blivit annorlunda.

 

Likadant var det häromdagen. Vissa såg, eller anade, att världen kanske var på väg att förändras mitt framför ögonen på oss. Rick Falkvinge skrev i artikeln Fullt krig om informationen att ”Gränserna mellan repressiva regimer som Kina och Iran och den påstått fria västvärlden suddades ut på en dag.” Han menar att det pågår en kamp om makten över informationen och dess distributionsvägar samt, hör och häpna, om själva Internet.

 

Turerna kring allt detta och alla relaterade händelser har varit så häpnadsväckande att det kommer att ta decennier för medieforskarna att reda ut allt, men det hot som tornar upp sig vid horisonten handlar om inskränkningar i det fria ordet och den personliga integriteten. Starka makter vill ha kontroll över vilken information som ska spridas, och går det inte att sålla, styra eller censurera informationen så kanske de kommer på idén att förändra själva infrastrukturen, dvs Internet. Enklast vore att göra om hela Internet till ett slags kabel-TV-nät, där bara vissa har rättighet att distribuera sitt material.

 

Precis som den elfte september 2001 så finns det en känsla som hänger sig kvar. Håller världen på att förändras inför våra ögon? Är detta slutet för Internet – så som vi känner det?

 

Minns att er Apgris redan den tredje mars 2009 profeterade om detta!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0